INNOVATIES

REFERENTIES

1. Biophysical Assessment of Persistent Effects of Moisturizers after Their Daily Applications: Evaluation of Corneotherapy; N. Tabata, K. O’Goshi, Y.X. Zhen, A.M. Kligman, H. Tagami. {Dermatology 2000;200:308-313}.

 

2. Evidence-Based Corneotherapy; Jann Lübbe. Clinique et policlinique de dermatologie, Hôpital universitaire de Genève, Suisse. {Dermatology 2000;200:285-286}

De filosofie van corneotherapie is, dat door de huidbarrière (stratum corneum) te herstellen, zo de huid zichzelf ook hersteld. In de praktijk blijkt het, dat wanneer er een ontsteking in de huid is (ongeacht wat de oorzaken zijn) de huidbarrière lek en doorlaatbaar is. Wanneer de huidbarrière hersteld is, is de huidirritatie ook verdwenen. Corneotherapie wordt ook wel aangeduid als waterecologie van de huid.

 

PRINCIPE VAN CORNEOTHERAPIE

 

Om de huidbarrière gezond te houden, moet er aan de volgende aspecten gedacht worden:

 

1. Vermijdt irriterende stoffen.

 

Irriterende stoffen, zoals conserveringsmiddelen, parfum en kleurstoffen moeten worden vermeden. Huididentieke stoffen zijn daarentegen de ideale huidverzorgingstoffen. Omdat de stoffen identiek met de huideigen stoffen zijn, worden deze door de huid gemakkelijk geaccepteerd en daarmee de werking geoptimaliseerd.

 

2. houdt de vochthuishouding in de huidbarrière in balans om overmatig transepidermis vochtverlies (TEWL = transepidermis water loss) te voorkomen. Het is één van de belangrijkste oorzaken bij de verstoring van de huidbarrière functie.

 

Er zijn veel factoren, die invloed hebben op de vochthuishouding in de huidbarrière b.v. veroudering en 

CORNEOTHERAPIE

Fundament van huidherstelling

De term, corneotherapie, werd voor het eerst bedacht door professor Albert Kligman (University of Pennsylvania) in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Dr. Kligman heeft veel patiënten met huidproblemen succesvol behandeld door zich te concentreren op het herstellen van de huidbarrière.  Hij was één van de pioniers van het gebruik van vitamine A in de huidverzorging. Dr. Hans Lautenschläger, de drijvende kracht achter dermaviduals®, heeft de filosofie van corneotherapie toegepast in het ontwikkelen van de wereldbekende  dermatologische huidverzorgingsproducten - dermaviduals®.

zuurgraad van de huid. Deze factoren kunnen overmatig transepidermis vochtverlies veroorzaken. In de conventionele therapie wordt vaak een occlusief product, b.v. minerale olie, gebruikt om een overmatig trans-epidermis vochtverlies te stoppen. Het blokkeert de respiratie van de huid en het  herstellen van de huidbarrière wordt daardoor ondergedrukt. Bovendien gaat de werking van de zuurmantel van de huid verslechten en verhoogt het daarmee het risico op infectie. De nadelen van de occlusieve producten zijn groter dan de voordelen.

 

DMS crème (Derma Membraan Structuur) is niet occlusief en een onconventionele crème. Het heeft een huididentieke schubbenstructuur. DMS crème vormt een huididentiek barrière, die de huid proliferatie en het herstel bevordert. Bovendien bevat DMS crème 100% huid-identieke stoffen. Het optimaliseert daarmee de werking en voor-komt irritatie.