INNOVATIES

Geadvanceerde carrier's systemen

Onze huidbarrière is een waterafstotende laag. Zonder carrier's systemen, blijven alle werkstoffen op de huidoppervlakte. Liposomen en nanopartikelen zijn in staat de huidbarrière te openen en de werkstoffen diep in de huid te laten doordringen. Daarnaast kunnen liposomen en nanopartickelen de werkstoffen inkapselen en functioneren ze als vervoerders, of wel carriers.

ONZE CARRIER'S SYSTEMEN: LIPOSOOM & NANOPARTIKEL

Een liposoom is een kunstmatig gesynthetiseerd onzichtbaar bolletje. De dubbel gelaagde wand van de bolletjes is identiek met de huidbarrière. De dubbel gelaagde wand bestaat uit een dubbele laag moleculen van fosfolipiden. Deze compositie en structuur is identiek met die van de huidbarrière membraan en celmembraan. Daardoor kan een liposoom makkelijk samensmelten met de dubbele laag fosfolipiden in de huidbarrière. Deze fusie vergemakkelijkt het doordringen van de huidverzorgingswerkstoffen in de huid. De belangrijke voordelen van het gebruik van liposoom in de huidverzorgingsproducten zijn:

 

1. De huidverzorgingswerkstoffen worden makkelijk opgenomen door de huid.

 

2. De werking van de werkstoffen worden versterkt en verminderen het risico van huidirritatie. Een laag gedoseerde werkstof, die ingekapseld is in een liposoom, kan dezelfde werking leveren als een hoog gedoseerde werkstof. Een goed voorbeeld hiervan is Vitamine C. Een hoog gedoseerde

Vitamine C kan irritatie in de huid veroorzaken. Een in de liposoom gekapselde Vitamine C heeft een lage dosering, maar dezelfde werking als de hoog gedoseerde Vitamine C en zonder de huid te irriteren.


3. De gevoelige (onstabiele) werkstoffen kunnen gestabiliseerd worden door deze in liposomen in te kapselen.

 

4. Liposomen kunnen de ingekapselde werkstoffen in de huid afgeven met een gereguleerde afgifte, dus een langdurige werking.


5. Verhoogd de werking van andere niet in liposomen ingekapselde werkstoffen als deze na de liposomen op de huid aangebracht zijn.

HOE TRANSPOTEERT EEN LIPOSOOM DE WERKSTOFFEN?

De volgende illustraties laten zien hoe een liposoom de ingekapselde werkstoffen in de huidbarrière transporteert.

Liposoom met deingekapselde werkstoffen.

De membraan van de liposoom fuseert met de huidbarrière membraan en maakt de huidbarrière open. De ingekapselde werkstoffen worden vrijgelaten en getransporteerd door de huidbarrière.

De huidbarrière sluit uit zichzelf af. Maar de huidbarrière is nog doorlaatbaar wegens de verandering van zijn structurele composities. Daarom is het zeer belangrijk dat de huid wordt afgesloten met een DMS crème; nadat deze met liposomen (of nanoparticles) behandeld is.

De volgende illustraties laten zien hoe een liposoom de ingekapselde werkstoffen in de huidbarrière
transporteert.

Een nanoparticle werkt nagenoeg hetzelfde als een liposoom. Maar een nanoparticle bestaat uit een
laag moleculen van fosfolipiden. Daardoor kan deze een olieachtige werkstof (b.v. Vitamine A, E.)
inkapselen, terwijl een liposoom een waterige werkstof (b.v. Vitamine C, Gist extract) inkapselt.