• Archiderm

De grootste fout bij rosacea is dat je de huid met te weinig of zelfs geen vet verzorgt!

Bijgewerkt: 16 sep 2019


Je huid kan pas de huidbarrière aanmaken als de benodigde drie componenten ( ceramiek, vetzuren en cholesterol) aanwezig zijn. Door een tekort aan essentiële vetzuren heeft de huid met rosacea het moeilijk om een huidbarrière te vormen. Het gebruik van een vet product kan dit tekort juist aanvullen. Vet is de bron van vetzuren.


Wie een rosacea huid heeft weet dat de huid geen vette crème kan verdragen.

Je verzorgt vaak je rosacea-huid enkel met een product zonder vet. In het begin, werkt zo’n product goed, maar na een tijdje, wordt de huid weer rood. Het is dan tijd om een ander product te zoeken. Maar de keuze van in aanmerking komende producten wordt wel minder. De huid wordt namelijk steeds makkelijk rood en branderig.

Als je je rosacea-huid hebt verzorgd met te weinig of zelfs geen vet, dan kan je huid geen huidbarrière aanmaken. Een huid zonder een huidbarrière is als een huis zonder een dak. Je huid kan dan constant blootgesteld worden aan allerlei prikkelen van de omgeving. Roodheid, branderigheid en pukkeltjes zijn het gevolg.


Het resultaat van Mijke Boudens van Skinnovations wordt bereikt met een vetrijk product - Rozenbottel olie van dermaviduals®. Na 2 maanden gebruik van twee simpele producten: Reinigingsmelk met DMS en Rozenbottel olie, is de huid van de klant van Mijke aanzienlijk verbeterd.


Deze klant van Mijke heeft stad en land afgereisd zonder resultaat, voordat zij bij Mijke kwam. Mijke heeft corneotherapie bij haar toegepast door te beginnen met het herstel van haar huidbarrière. Zodra de huidbarrière was verbeterd, brandde de huid van de klant niet meer en de roodheid was ook veel minder geworden. Het resultaat is met corneotherapie bereikt - enkel door het herstel van de huidbarrière.


Bij de gangbare verzorging van een rosace-huid wordt weinig aandacht aan het herstellen van de huidbarrière besteed. Bij corneotherapie heeft het herstel van de huidbarrière juist prioriteit. Een rosacea-huid heeft immers altijd een open barrière. Maar als je de huidbarrière eerst herstelt, dan geef je de huid een ‘dak’ (huidbarrière). Dit ‘dak’ beschermt je huid tegen irriterende stoffen, schadelijke uv-straling en bacteria. .


Drie stappen om de huidbarrière van een rosacea-huid te herstellen:


Stap 1. vermijd huidverzorgingsproducten met emulgatoren. Emulgatoren zijn de grootste vijand van onze huidbarrière. Emulgatoren kunnen lipiden uit de huidbarrière verwijderen en als het ware gaatjes in de huidbarrière boren. De huid wordt hierdoor poreus. De huid is open en daarom verliest de huid overmatig veel vocht. Irriterende stoffen en bacteria) kunnen ook naar binnen dringen.


Stap 2. gebruik een milde reinigingsmelk zonder tensiden zodat dit de huid kan reinigen en tegelijkertijd ook kan verzorgen. Een rosacea huid is zeer gevoelig. Te sterke reinigingsproducten kan de huid met rosacea niet verdragen. Dermaviduals Reinigingsmelk met DMS heeft een zeer milde reiniging en kan de huid-eigen lipiden behouden. Deze zijn immers de beste bouwstof van de huidbarrière.


Stap 3. voed de huid met een product rijk aan vetzuren, bijvoorbeeld Rozenbottel olie of DMS crèmes. Een rosacea huid wordt vaak langdurend met een product zonder vet verzorgd. Vetzuren zijn echter één van drie belangrijke componenten om de huidbarrière te vormen. Tekort aan vetzuren leidt tot een zwakke huidbarrière of zelfs geen huidbarrière. Een huid zonder een huidbarrière is een huid zonder verdediging. De huid wordt daardoor makkelijk rood en gevoelig.


Heb je rosacea? Heb je al heel lang geen vette crème gebruikt? Dan heeft je huid zeker geen huidbarrière meer. Stel het niet uit om je huidbarrière te herstellen. Des te langer je huid geen barrière heeft, des te meer schade je huid heeft opgelopen.


Kom langs bij onze dermavidualisten voor advies. Voor de adressen van onze dermavidualisten in je buurt, neem contact met ons op.

Relevante artikelen:


1. Do de emulgatoren-test

2. Rosacea (2/2) behandeling en verzorging met corneotherapie

3. Rosacea (1/2) preventieve maatregelen

4. Wil je de puistjes liever vandaag dan morgen weg hebben?


Disclaimer: alle teksten en afbeeldingen op onze website en onze blog zijn het intellectuele eigendom van Archiderm Skin Solutions. Het is niet toegestaan om onze afbeeldingen en teksten te gebruiken of te kopiëren zonder onze toestemming.