• Archiderm

Geen foundation op een rode huid

Bijgewerkt: feb 5


Afbeelding 1. Het herstel van een rode en pijnlijke huid

‘Echt spectaculair! Mijn huid is niet meer rood en pijnlijk’!


Kun je je vreugde voorstellen wanneer je eindelijk na 15 jaar van een pijnlijke huid af bent? Het is echt een ‘spectaculair’ resultaat volgens onze dermavidualiste, Yvonne Meulhof van Derma Point Skincare.


De huid op de voor-foto (met een foundation) was al 15 jaar rood en zelfs pijnlijk bij aanraking. Na herstel is de huid niet meer rood. De huid straalt en heeft een gezonde gloed. Zij ziet er zonder foundation ook jonger uit.


Dermaviduals heeft weer boven verwachting gepresteerd.


We starten het herstel van een rode huid altijd met twee adviezen:


1. Gebruik geen water om de huid te reinigen;

2. Stop met het gebruik van foundation als make-up.


Waarom er geen water op een rode huid moet worden gebruikt wordt uitgelegd in ons artikel 'Welke schade water op je gevoelige huid kan aanrichten'. Waarom moet je stoppen met foundation? We gaan nu in op dit onderwerp.


Wanneer we een klant met een rode huid adviseren te stoppen met het gebruik van foundation, is het antwoord altijd ‘Nee. Ik kan niet zonder foundation met een rode huid naar buiten’. Gelukkig hebben veel klanten ons advies al aangenomen en stopten met het gebruik van foundation. De mooie resultaten zijn te zien op onze website, facebook en instagram.


Een foundation geeft meer zelfvertrouwen, maar tegelijk beschadigt dit ook je huid. Huidherstel kan pas beginnen zodra foundation in de kast is gezet. Wanneer de huid weer gezond is kan deze weer gebruikt worden.


Je zult merken dat je huid na het stoppen met de foundation meteen iets rustiger wordt.

De meest huidvreemde stoffen die we op onze huid aanbrengen zijn namelijk die in foundations. Een foundation heeft nauwelijks een verzorgingsfunctie maar enkel een esthetische functie. Een foundation moet:


1. goed op de huid blijven;

2. dekkend zijn om oneffenheden te camoufleren.


Een ‘goed op de huid blijvende’ foundation maakt reiniging moeilijk. Het is niet gemakkelijk te verwijderen met een reinigingsproduct en water. Vaak moet met wattenschijfjes krachtig op je huid gewreven worden. Dit zijn bekende handelingen voor velen. Voor een normale huid hoeft dit geen problemen op te leveren, maar bij een rode huid is deze dagelijkse routine funest. Je beschadigt je zwakke huidbarrière elke dag opnieuw. De barrière van een rode huid functioneert niet meer goed waardoor deze snel rood wordt (zie afbeelding 2). Door de harde handelingen, bij het verwijderen van de foundation, lijdt de huid nog meer. Een herstel is dus niet aan de orde.


Afbeelding 2. Het verschil tussen een rode huid en een gezonde huid

Een dekkende foundation bedekt alles van je huid, ook je poriën. Omdat de opening van een porie een ‘trechtervorm’ heeft (zie afbeelding 3), kan de foundation moeilijk uit de poriën gehaald worden. Je hebt dan een diep reinigend masker nodig. Een diep reinigend masker wordt vaak in een salon uitgevoerd. Wanneer je één keer per maand naar een salon gaat is deze foundation een maand lang in je poriën gebleven. Indien de foundation door een niet schone kwast is besmet, krijg je nog meer huidproblemen.


Afbeelding 3. Een porie met en zonder dodencellen

De laatste en de belangrijkste reden om geen foundation te gebruiken is omdat het de zuurmantel van de huid vernietigt. Zonder een zuurmantel hebben ‘slechte’ bacteriën vrij spel omdat de 'goede’ bacteriën samen met de zuurmantel verdwenen zijn. Bovendien kunnen de dode huidcellen van onze huid niet afgestoten worden. Deze blijven rond de poriën plakken (zie afbeelding 3). Het vernieuwen van de huid is geblokkeerd. Een mengsel van dode huidcellen en foundation wordt een broeinest van ‘slechte’ bacteriën.


Je huid komt in een vicieuze cirkel. Je huid wordt roder en gevoeliger. Er is steeds meer foundation nodig om de roodheid te camoufleren.


Als je een rode huid hebt, volg dan de volgende adviezen. Je zal merken dat je huid snel rustig wordt:


1. Stop met foundation;

2. Gebruik enkel Reinigingsmelk (geen water) om de huid te reiniging.

3. Gebruik geen crème met emulgatoren en geen reinigingsproduct met sterke tensiden (Wil je weten of je crème emulgator bevat? Doe de emugaltoren-test.)


Het is heel moeilijk om een Reinigingsmelk zonder tensiden en emulgatoren op de markt te vinden. Dermaviduals Reinigingsmelk is één van de weinige producten dat vrij is van deze ingrediënten. Reinigingsmelk met DMS reinigt en verzorgt tegelijk - een ideaal product voor een rode huid. Zie het effect van Reinigingsmelk met DMS op een gevoelige huid in ons artikel 'Welke schade water op je gevoelige huid kan aanrichten'.


‘LESS IS MORE’ is de gouden regel bij het herstel van een rode huid. Doe je huid een groot plezier, door haar zo min mogelijk te belasten!

Relevante artikelen:

  1. Welke schade water op je gevoelige huid kan aanrichten.

  2. De grootste fout bij rosacea is dat je de huid met te weinig of zelfs geen vet verzorgt!Disclaimer: alle teksten en afbeeldingen op onze website en onze blog zijn het intellectuele eigendom van Archiderm Skin Solutions. Het is niet toegestaan om onze afbeeldingen en teksten te gebruiken of te kopiëren zonder onze toestemming.