• Archiderm

Hoe komt het dat emulgatoren onze huid droger maken?

Bijgewerkt: 5 jun 2018


Emulgatoren worden gebruikt om water-oplosbare en vet-oplosbare stoffen te samenbinden. Deze zorgen er voor, dat water en olie in een gezichtscrème samen wordt gebonden, zodat we een romige crème krijgen.


Als onze huid droog is (de meeste van ons hebben dat), dan gebruiken we een crème om onze huid te verlossen van het 'droge gevoel'. Maar de #emulgatoren in een gezichtscrème kunnen, na gebruik, in contact komen met onze huid lipide. Deze emulgatoren kunnen vervolgens met onze huid lipide samenbinden. Zodra we, tijdens reiniging, water op onze huid aanbrengen, mengen deze emulgatoren zich ook met het water. Het stromende water kan de emulgatoren wegspoelen en daarmee ook onze huid-eigen lipide. Onze huid wordt droger door een tekort aan huid lipide. We gaan nu nog meer crèmes gebruiken. Hierdoor verliezen we steeds meer huid-eigen lipide. Een vicieuze cirkel van een droge huid is ontstaan. De enige manier om door deze vicieuze cirkel heen te breken, is te stoppen met het gebruik van crèmes met emulgatoren.


Klik hier om een vergelijkingsstudie van een emulgaoten-vrije crème met een aantal niet-emulgatoren-vrije crèmes te bekijken.