• Archiderm

Neurodermatitis (1) - preventie en klassieke therapies

Bijgewerkt: 15 dec 2017


Een blijvend droge en vaak #jeukende huid zijn de kenmerken van #Neurodermatitis of wel #atopische dermatitis. Met de juiste producten kunnen deze klachten verminderen en een betere leven bezorgen. 

Het aantal mensen die lijden aan #neurodermatitis, ook wel #atopische dermatitis of endogeen eczeem genoemd, varieert van 10 tot 20 procent bij kinderen en 3-5 procent bij volwassenen. In de afgelopen jaren, stijgt dit percentage echter een continue. Er zijn veel verschillende oorzaken voor neurodermatitis: passief roken, fysieke - en mentale stress, het drinken van melk, het eten van citrusvruchten, allergenen zoals huisstofmijt, pollen, dierlijk haar en textiel, en huidirritaties, infecties en klimatologische omstandigheden (zweten). 

Preventie

Er kan echter een verband worden vastgesteld tussen #neurodermatitis en andere allergische aandoeningen, zoals hooikoorts (allergische rhinitis) en allergische astma. In het algemeen zijn allergische aandoeningen gebaseerd op een aanleg en kunnen worden toegeschreven aan een overgevoeligheid van het immuunsysteem. Blijkbaar speelt ook een ontoereikende ontwikkeling van het immuunsysteem bij jonge kinderen vanwege culturele invloeden een rol.


Vandaag is #neurodermatitis de nummer één huidziekte bij kinderen. De kinderen die opgroeien in een extreem schone omgeving worden vaker getroffen en kan de ziekte lichaamsdelen of het hele lichaam aantasten. Vaak zijn de #jeukende plekken in de bochten van de gewrichten en blaren op de voeten en handen waargenomen.


Vooral een extreem droge huid is ondraagbaar voor de betrokkenen. De droogheid kan varièren van seizoen tot seizoen, bijvoorbeeld meer intens in de winter. De ondragelijke jeuk leidt tot krabben, totdat de huid zeer doet. 

De klassieke therapies 

Acute aanvallen worden meestal behandeld met zalven, die corticosteroïden (cortisone) en/of ureum bevatten. Cortisone heeft een anti-inflammatoire werking, bevat ureum tegen jeuk en verhoogt de hydratatie. Andere mogelijke therapieën tegen neurodermatitis zijn behandelingen met UV-A en UV-B licht, na zoutwater baden (balneotherapie), het innemen van de immune modulatoren zoals cyclosporine A en interferon-I, of de lokale behandeling met tacrolimus.


Crèmes met #cortisonen tonen na een langdurige behandeling nadelen, zoals huidatrofie. Dit betekent dat de huid gevoeliger is geworden voor stoffen met een allergene potentie. Onder anderen ook stofwisselingsproducten van schimmels die aanwezig zijn op een gezonde huid behoren tot deze groep. De huid wordt daarom na het stoppen van cortisonebehandeling meestal slechter.


De preventie van #neurodermatitis varieert van omgaan met stress, een aangepast dieet en de verbetering van  klimatologische omstandigheden door het vermijden van contact met stoffen, die #neurodermatitis kan veroorzaken. Een dieet zonder allergenen, in combinatie met een begeleide ontspanningstherapie kan zeer positieve effecten hebben.