• Archiderm

Neurodermatitis (2) - preventieve maatregelen

Bijgewerkt: 15 dec 2017


Omdat de vreemde stoffen makkelijker door een droge huid dringen, zijn neurodermatitis patiënten bijzonder gevoelig voor allergieën zoals conserverings-middelen en parfums. Als gevolg van een langdurige cortisone-therapie, is de huid veel doorlaatbaarder. Ook micro-organismen (schimmels, bacteriën en virussen) kunnen gemakkelijker in de huid penetreren en kunnen ontstekingen veroorzaken, daarom is het voorkomen van een droge huid heel belangrijk.


Verder is het raadzaam om te streven naar een cortisone-vrije behandeling gedurende een lange termijn. Deskundigen zijn het er over eens dat de juiste keuze van huidverzorgingsingrediënten een belangrijke rol speelt. Sommige gebruikte ingrediënten zijn zeker contraproductief bij neurodermatitis patiënten, maar ook voor personen met een droge huid: b.v. minerale oliën (naast water het meest gebruikte ingrediënt) en vergelijkbare stoffen zoals vaseline en ceresine. Deze stoffen geven de huid een zeer aangenaam glad gevoel. Op de lange termijn verminderen ze echter de zelfregenererende kracht van de huid. Hetzelfde geldt voor producten  met siliconen.

Te vermeden ingrediënten 

Emulgatoren binden vetstoffen en water in een crème. Helaas kunnen ze ook de huideigen stoffen oplossen. Een langdurig gebruik van een crème met emulgatoren kan tot een droge huid leiden. Bepaalde soorten emulgatoren kunnen zelfs tot huidbarrière aandoeningen, bijvoorbeeld eczeem leiden. Het samengebruik van minerale oliën en emulgatoren kan ertoe leiden dat de consument niet meer zonder (veel) huidverzorgingcrèmes kan. In werkelijkheid is hun huid verslaaft aan deze stoffen. De oplossing hiervoor is een emulgatorvrije crème met natuurlijke vetstoffen te gebruiken. Deze kunnen op de lange termijn de stofwisseling en de regeneratie van de huidbarrière stimuleren.

Emulgator-vrije huidverzorging 

Het gebruik van emulgator-vrije huidverzorgingsproducten kan het transepidermaal vochtverlies (TEWL) van de huid verminderen. Zelfs als het gebruik van deze crème is gestopt, is de vochtigheid van de huid nog redelijk voldoende. Linolzuur en zijn ceramide I inhoud zijn van belang voor de huidbarrière.


Wanneer hun concentratie in de huidbarrière te laag is, wordt de huid schilferig en droog. Metingen hebben aangetoond dat het ceramide I gehalte in de huid van neurodermatitis patiënten in het algemeen bijzonder laag is.


Het is bewezen dat de huidverzorgingsproducten succesvol zijn, wanneer deze het linolzuur in de huid kunnen laten penetreren. Liposomen en nanopartikelen zijn hiervoor bijzonder geschikt. Om de jeuk te verzachten, heeft ureum zeer positieve effecten.


Na het gebruik van liposomen en in zekere mate nanopartikelen dient ook een emulgator-vrije en vette crème gebruikt te worden om de huidbarrière weer te sluiten, omdat liposomen en naopartikelen de huid doorlaatbaar kunnen maken.