• Archiderm

Neurodermatitis (3) - verzorgingstips

Bijgewerkt: 2 feb 2018Bescherming van de huidbarrière

Zeer zuiver plantaardige oliën, bijvoorbeeld olijf- en jojobaolie kunnen gebruikt worden om de huidbarrière te beschermen. Deze oliën hebben echter één nadeel; ze laten een onaangename vette film op de huid. #DMS (derma membraanstructuur) crème is een innoverende huidbarrière crème.


Deze heeft dezelfde samenstelling als de natuurlijke huidbarrière en is in staat om de huidbarrière te repareren. Deze #DMS crème wordt zowel gebruikt als een huidverzorgingsproduct, maar ook door dermatologen als een crèmebasis voor hun recepten.


Gebruik bij voorkeur een watervrij huidverzorgingsproduct, omdat de verdamping van water in een product op waterbasis, kleine huidirritaties kan veroorzaken. Deze reacties zijn vergelijkbaar met het opdrogen van zout water op de huid (zeewater). 

Huidreiniging 

De verzorging van de #huidbarrière begint met een juiste manier van reiniging. Er wordt geen aandacht besteed aan een goed en juist reinigingsproduct. Een dagelijkse douche met een shampoo en/of reinigingsproducten met tensiden werkt als vergif op de huid van #neurodermatitis. Deze producten ontvetten de huid en laten de schaarse natuurlijke huidbarrière stoffen wegspoelen.


Indien mogelijk, dient alleen zuiver water gebruikt te worden. Ook de frequentie en duur van reiniging dienen verlaagd te worden. Vooral in de woongebieden met zeer hard water, moet aandacht worden besteed aan het feit dat de calciumionen in water kunnen gemakkelijk door een beschadigde #huidbarrière in de huid binnendringen en de huidbarrière verder kunnen beschadigen.


Dermatosen kunnen vaak worden waargenomen bij personen, die werken met water en materialen rijk aan calcium, zoals gips en cement. Natuurlijk, ook voor de #neurodermatitis patiënt zijn water en een reinigingsmiddel onmisbaar in gevallen van ernstige vervuiling.


Een beproefde remedie is hier de goede oude harde zeep. De zeep dient verdund te worden en gebruik dit slechts kortstondig. De lage concentraties van de zouten in stearinezuur en palmitinezuur in de harde zeep kunnen worden geneutraliseerd door de zure laag van de huid en getransformeerd worden in huideigen zuren.


Als de harde zeep puur of in hoge concentraties gebruikt wordt, wordt deze schadelijk omdat dit de neutralisatiecapaciteit van de huid overbelast. De huid begint te zwellen. In ieder geval, dienen de producten die ethoxilized alcoholen en andere ethoxylaten ('PEG's' )  bevatten, vermeden te worden. Deze stoffen kunnen worden herkend door hun INCI namen die eindigen met "... eth".


Net als de crèmes met ethoxylaatderivaten, hebben deze stoffen een blijvende negatieve invloed op de huid, omdat het lichaam niet in staat is om ze af te breken. Als ze aan het licht blootgesteld worden, kunnen ze ontstekingsreacties op de huid (Majorca acné) veroorzaken. Sodium Laureth Sulfaat (INCI: Sodium Lauryl Sulfate) is één van deze stoffen. Dit is een vaak gebruikte reinigende stof en komt in veel reinigende producten voor. Deze stof wordt tegenwoordig gebruikt als een standaard irriterende stof in dermatologische testen. 

Oliebaden 

De mening van dermatologen zijn verdeeld over deze type huidverzorgingsproducten. Alleen nieuw ontwikkelde huididentieke membraan stoffen ( tefione bad - Cosmetica International 2001 (3), 98- 100) kunnen het gehele lichaam voorzien van vetten. De  traditionele producten van oliebaden hebben juist een averechts effect. Ze ontvetten de huid. 

Parfum & Zo 

Zoals reeds vermeld, zijn parfums en conserveringsmiddelen slecht voor neurodermatitis patiënten omdat deze stoffen, door een reeds beschadigde huidbarrière, gemakkelijk door de huid dringen. Het is belangrijk om de INCI lijst op de producten te bestuderen. Ook de chemische filters in zonbeschermingsproducten moeten worden vermeden.


In het algemeen kan er worden gesteld, dat huidverzorgingsproducten met fysiologische componenten zonder allergeen-potenties bij voorkeur gebruikt worden. 

Juiste kleding 

De kleding van neurodermatitics dient licht en ademend te zijn, omdat zouten afkomstig van het zweet de huid kunnen irriteren. Alle materialen die jeuk kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld wol moeten worden vermeden. Verder moet er aandacht besteed worden aan  de geïmpregneerde stoffen, omdat ze de huidirritatie ontketenen. Het kan zeer nuttig zijn voor neurodermatitics om contact met een zelfhulpgroep te zoeken, zodat persoonlijke ervaringen kunnen worden uitgewisseld.