• Archiderm

Rosacea (1/2) - preventieve maatregelen

Bijgewerkt: 5 feb 2018

Rosacea treft vooral mensen met lichte huidteint en komt voor bij een volwassen leeftijd. Kenmerkende symptomen zijn erytheem, veranderingen van de oppervlakkige bloedvaten, bindweefsel en vergrote talgfollikels. Vaak zijn er ook oedeem en puisten te observeren. Verder is er een hele reeks van verschillende vormen van rosacea.

Rosacea is deels erfelijk en kan worden uitgelokt door externe invloeden, zoals blootstelling aan de zon (UV-straling), temperatuur stimuli (koud, warm), voeding, stress en contact met irriterende stoffen. Het bloedvat verandert in de vorm van telangiëctasie - ook wel couperose genoemd.


Bij het herstel van de huid, verdienen de volgende aspecten: anti-inflammatoire, anti-erythemische en antimicrobiële effecten, prioriteit in de medische behandelingen. Dus worden retinoïden (isotretinoïne oraal), antibiotica (minocycline en doxycycline oraal, metronidazol topisch) en azelaïnezuur (tot 15% toe in topische crèmes) toegepast. Glucocorticoïden zijn echter contraproductief.

Preventieve maatregelen

Als een therapeutische en preventieve maatregel, is het belangrijk om de 'triggers’ van rosacea te voorkomen. De huid moet worden beschermd tegen UV en intense IR-straling (zon), warmte (zoals bijv. sauna), extreme kou en droge wind. Hete kruiden, warme en alcoholische dranken veroorzaken directe vasodilatatie. Emotionele, mentale stress veroorzaakt opvliegers en zweten. In het geval van een bindweefsel stoornis kan gedroogde zweet irritatie (branderig gevoel, jeuk) veroorzaken. Roken is in de eerste plaats, schadelijk voor de huid.


De volgende principes zijn essentieel voor de formulering/samenstelling van de dagelijkse huidverzorgingsproducten voor de huid met rosacea:

  • Parfums en etherische oliën bevatten meestal sensibiliserende componenten. Ze moeten niet alleen in zuivere vorm, maar ook als ingrediënten van huidverzorgingsproducten dienen vermeden te worden.  • Alcohol concentraties van meer dan 10% in huidverzorgingsproducten kunnen irritatie veroorzaken op de huid met rosacea.  • Emulgatoren, in het bijzonder polyethyleen glycolen (PEG’s), hebben barrière ontregelende effecten en kunnen irriterende peroxiden vormen.  • Lipide stoffen dienen met mate worden gebruikt. In crèmes moeten vooral minerale oliën worden vermeden. Hoge concentraties van lipide stoffen bieden ideale anaërobe condities voor Propionibacterium acné en Stafylokokken epidermis.  • Onnodige toevoegingen, zoals bijvoorbeeld azo-kleurstoffen kunnen de huid gestrest maken.  • Gebruik lauwwarm water voor de reiniging van de huid, in plaats van warm water.  • Dep de huid droog na het reinigen; in plaats van de huid droog te wrijven met de handdoek.  • Vermijd peeling op de huidgebieden met rosacea.  • Droog in plaats van nat scheren.