• Archiderm

Rosacea (2/2) - behandeling en verzorging met corneotherapie

Bijgewerkt: 5 feb 2018

Corneotherapeutische behandeling gericht op het (voor de lange termijn) stabiliseren van de verstoorde functie van de huidbarrière. De intacte huidbarrière kan grotendeels exogene rosacea 'triggers' zoals bijvoorbeeld werkmaterialen, chemische stoffen en ziektekiemen tegenhouden. In feite, als de huidbarrière gestabiliseerd is, vermindert de kans dat ontstekingsprocessen in de diepere huidlagen steeds opnieuw beginnen. Deze behandeling wordt "outside-in" strategie genoemd.

De conventionele farmaceutische behandeling verloopt gewoonlijk in omgekeerde volgorder, waarbij de inflammatoire-processen eerst worden geremd. Het gaat echter niet om een herstel van de hoornlaag. Hoewel er een onmiddellijk effect te observeren is, kunnen frequente terugvallen optreden (nadat met het medicijn gestopt is), wanneer de exogene 'triggers' nog steeds door de huid kunnen doordringen.

De stabilisatie van de hoornlaag concentreert zich op een milde reiniging, een niet-irriterende huidverzorging en een huidbescherming. Het gebruikte water voor reiniging dient lauw te zijn. Het dient ook vrij van verhardingscomponenten te zijn, zoals calcium- en magnesiumionen, om een zout-precipitatie van de vetzuren in de huidbarrière te voorkomen. Deze elementen destabiliseren de huidbarrière namelijk.


De reinigende producten moeten vrij zijn van conserveringsmiddelen (sensibiliserende potentie), vettige stoffen en siliconen of tensiden. Geschikte preparaten zijn gels zonder laurylsulfaat of laurylethersulfaat (irriterende potentie) en met pH-waarden tot maximaal 7. Suikertensiden worden aanbevolen als reinigingsstoffen. Als alternatief, kan een reinigingsmelk, vrij van tensiden of emulgator gebruikt worden.

De basis van een verzorgende crème (basiscrèmes) moet vrij zijn van parfum, conserveringsmiddelen, emulgatoren, minerale oliën of siliconen. Vetzuren, ceramiden en fytosterolen in combinatie met verzadigde fosfatidylcholine en triglyceriden hebben huid-eigen fysieke structuren en uitstekende huidvriendelijke eigenschappen (DMS basiscrèmes).

Vergelijkbare overwegingen gelden ook voor de samenstelling van foundations (make-up). In het algemeen, is de lipide-gehalte in foundations hoger dan in gezichtscrème om de pigmenten in de foundations te kunnen stabiliseren. Geschikte pigmenten zijn ijzeroxiden, titaniumdioxide, kiezelzuur en mica. Groenachtige tinten kunnen erytheem neutraliseren. Prominente bloedvaten kunnen eventueel met de zelf-tanning stof dihydroxyaceton (DHA) behandeld worden, om het verschil in huidteint te verzachten.

Het vetgehalte van een zonnecrème is hoger, vergelijkbaar met foundations; omdat ze de UV-filters op moeten nemen. Minerale UV-filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide verdienen de voorkeur bij de rosacea huid. Het moet worden vermeld, dat een hoge beschermingsfactor niet kan worden gerealiseerd zonder chemische filters.


Bovendien dient vermeld te worden dat de waterbasis, triglyceriden bevattende crème met zinkoxide op de lange termijn onstabiel is, omdat dit geleidelijk in ongewenste zinkzeep verandert. Het moet worden overwogen dat, het gebruik van zon-beschermende crèmes niet tegen straling van IRL (infrarood licht) zullen beschermen. Vandaar dat schaduw de beste bescherming voor de rosacea huid is.