• Archiderm

Welke schade water op je gevoelige huid kan aanrichten.

Bijgewerkt: 2 okt 2019


Je reinigt je huid vanzelfsprekend elke dag met water. Wanneer je een gevoelige huid hebt, dan weet je dat je gezicht soms geen water kan verdragen. Hoe komt het dan dat je lichaam dat wel kan? Het probleem is echter niet het water! Het probleem ligt in je huidbarrière. Hier laten we zien welke schade water op je huidbarrière kan aanrichten als je een gevoelige huid hebt. Er zijn ook tips over hoe je de huidbarrière kan herstellen van een gevoelige huid.


Eerst gaan we laten zien welke schade water op een gevoelige huid kan aanrichten. In figuur 1, is het reinigingsresultaat op een gevoelige huid getoond. De huid is enkel met water gereinigd. De huid is eerst sprenkelend met water gereinigd en vervolgens droog gedept met een tissue.


Op de voor-foto (figuur 1 - gemaakt met een huidcamera), is de huidstructuur (lijntjes) van de huid te zien. Nadat de huid met water is gereinigd, is de huidstructuur helemaal verdwenen. Dit betekent dat water de huidbarrière heeft verslechterd. Deze huidbarrière kan de huid niet eens tegen water beschermen, laat staan tegen allerlei huid-vreemde stoffen in de huidverzorgingsproducten. Deze huid is daarom gevoelig geworden.


Nu gaan we bekijken welk effect water op je huid heeft als je huid wel een functionerende huidbarrière heeft. Het reinigingsresultaat op een gezonde huid is getoond in figuur 2. Deze huid is op dezelfde manier, zoals de gevoelige huid hierboven, met water gereinigd.


Er is echter geen verschil tussen de voor- en na-foto. De huidstructuur van deze gezonde huid verandert niet na reiniging met water. De huidbarrière functioneert goed, daarom heeft deze huid geen last van water.


De beste oplossing om je gevoelige huid te herstellen is eerst de huidbarrière te herstellen. Zodra je huid een barrière heeft, dan kan de huidbarrière je huid tegen water en allerlei huid-vreemde stoffen beschermen. Je huid wordt niet meer geprikkeld en is weer tot rust gekomen.


Tips om je huidbarrière te herstellen.


Tip 1. vermijd huidverzorgingsproducten met emulgatoren of tensiden.


Als je je gevoelige huid reinigt met water, samen met een reinigingsproduct die tensiden bevat, is het nog slechter voor je huidbarrière. De tensiden in een reinigingsproduct samen met water kunnen nog meer schade aan je huidbarrière verrichten.


Emulgatoren zitten in de meeste huidverzorgingsproducten en tensiden (familie van emulgatoren) zitten in onze reinigingsproducten. Dit maakt het mogelijk dat water en olie kunnen mengen. Onze huidbarrière bestaat uit hoorncellen en lipidemembranen. De lipidemembranen hebben een lamelvormige structuur (figuur 3). Deze structuur bestaat om en om uit lagen lipide en lagen water.


Als je een crème met emulgatoren op de huid gebruikt, kunnen de emulgatoren de lamelvormige structuur afbreken door water en lipiden van lipidemembranen aan zich te binden. Er ontstaat een hydrofiel mengsel van emulgatoren, lipiden en water in de huidbarrière. Zodra de huid weer in contact met water komt, tijdens reiniging, kan water dit hydrofiele mengsel makkelijk uit de huidbarrière wassen (wash-out effect). Er ontstaan dus gaten in de huidbarrière. De huidbarrière kan niet meer goed functioneren. Het gevolg van dit alles is, dat alle schadelijke stoffen in de huid kunnen binnendringen. De huid wordt gevoelig en is makkelijk geïrriteerd.


Emulgatoren kan je herkennen aan hun INCI namen: een INCI naam op de ingrediëntenlijst eindigt met -eth. PEG (polyethylene glycol) en zijn derivaten werken als tensiden in reinigingsproducten. Je kan zelf thuis ook een emulgatoren-test doen. Zie de emulgatoren-test op onze website.


Tip 2. reinig een gevoelige - of een rosacea huid met een reinigingsmelk zonder tensiden. Breng tijdens het douchen je gezicht niet in contact met water.


In figuur 4, zie je het reinigingsresultaat op een gevoelige huid met Reinigingsmelk met DMS zonder water. De Reinigingsmelk met DMS is op de huid aangebracht en wordt vervolgens met een vochtige wattenschijf afgenomen.


De huidstructuur is beter dan voor de reiniging. De Reinigingsmelk met DMS is mild en beschadigt de huidbarrière niet. Dit kan zelfs de huidbarrière verbeteren.


Tip 3. versterk je huidbarrière met een huidbarrière crème, bijvoorbeeld DMS Crèmes.


Het is zeker aan te raden om van je huid een huidscan te laten maken om de conditie van je huidbarrière in kaart te brengen. Het herstel van je huidbarrière kan stap voor stap worden gevolgd. Door een huidscan is de verbetering van je huidbarrière ZICHTBAAR!


Relevante artikelen:


1. De grootste fout bij rosacea is dat je de huid verzorgt met te weinig of zelfs geen vet!

2. Polyethylenen glycols & Co - On effects and side effects.

3. Doe de emulgatoren test.


Disclaimer: alle teksten en afbeeldingen op onze website en onze blog zijn het intellectuele eigendom van Archiderm Skin Solutions. Het is niet toegestaan om onze afbeeldingen en teksten te gebruiken of te kopiëren zonder onze toestemming.